Vyberte stránku

Kohout pečený na citronech

1 ks kohouta (kapouna)
6 lžíc másla, změkčené
1 lžíce jemně nastrouhané čerstvé citronové kůry
1 čajová lžička nasekaného čerstvého tymiánu
1 1/2 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky černého pepře
4 celé citrony, podélně rozděleny na čtvrtky
1 šálek vody
2 čajové lžičky želé z červeného rybízu
Ozdoba: čerstvá petržel a větvičky tymiánu

PŘÍPRAVA
Předehřejte troubu na 190° C.
Opláchněte kohouta, osušte , osolte a opepřete venku i uvnitř. Vložte do velké pekáče a nechte 20 minut stát při pokojové teplotě.
v mezičase smíchejte v malé misce máslo, kůru, tymián, sůl a pepř.
Polovinu máslové směsi dejte rovnoměrně pod kůži, zbytek potřete kůži kohouta z venku.
Vložte citronové klíny do dutiny kohouta a spojte nohy provázkem.
Začneme péci, za 30 minut podlijeme. Pečeme cca 3 hodiny ( může být i déle dle velikosti).Pokud je již kohout měkký,
vylijte šťávu z dutiny. Kohouta přeneste na řezací talíř a nechejte 20 až 30 minut před řezáním stát.
Šťávu s citrony v pekáci podlejte přidejte rybízové želé a povařte na mírném ohni do zahuštění, osolte opepřete, přeceďte přes jemné síto do misky.
Omáčkou přelévejte jednotlivé porce.

Pečený kohout

1 ks cibule
1 střední mrkev
1 řapíkatý celer s listovým vrcholem
4 až 5 ks listů petrželky
2 stroužky česneku, oloupané
1/2 šálku bílého vína
Olivový olej
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Příprava:
30 minut před pečením nechte kohouta při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 220° C a vymažte pekáč nebo plech.
Cibuli nakrájejte na 2 klíny, mrkev a celer nakrájejte na 3 nebo 4 kousky, nasekejte petřžel, vše vložte do dutiny kohouta. Dutinu kohouta dochuťte solí a pepřem. Kolem končetin omotejte provázek. Sklopte konce křídel a umístěte kohouta na pekáč.
Dobře potřete celého kohouta olivovým olejem. Důkladně dochuťte solí a pepřem.
Přidejte víno do pekáče spolu s dostatečným množstvím vody na výšku cca 2 cm.
Pečte kohouta po dobu 30 minut při teplotě 220 °C, poté snižte teplotu na 180 ° C. Přelijte kohouta šťávou z pekáče a vraťte do trouby.
Pokračujte v pečení a polévání do změknutí min 2,50 hod.

Námi vyzkoušená varianta pečení: rozpéct večer cca 1,50 hod a nechat v teplé troubě do rána. Druhý den peču ještě cca 2 hodiny před podáváním.
Maso je báječně měkké a jde dobře od kosti.